Projecte per identificar propostes per innovar en l’àmbit de l’atenció primària de la salut a Catalunya

Des de fa diverses dècades, a partir de la reforma de l’atenció primària dels anys 80 inspirada amb la declaració d’Alma-Ata de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els sistemes sanitaris han intentat reforçar el paper de l’atenció primària, que segueix erigint-se com el primer nivell d’atenció a les persones i amb vocació de resoldre els problemes de salut més freqüents.

Malgrat les propostes fetes fins el moment, l’atenció primària segueix en una situació d’estancament, amb una dotació insuficient de recursos pressupostaris i professionals, infraestructures poc adaptades i excés de processos burocràtics o administratius. De fet, l’arribada de la pandèmia no ha fet més que accentuar aquesta situació.

Per contribuir a aquesta necessària transformació, la Societat Catalana de Gestió Sanitària ha treballat en l’elaboració del Projecte Innovació en l’Atenció Primària de la Salut, encarregat pel Departament de Salut, i que també ha liderat Esade Creapolis, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i la Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya.

Les propostes d’innovació s’han elaborat a través d’un treball combinat amb la visió d’un grup d’experts, la participació amplia de professionals a través d’un qüestionari administrat a 470 professionals, i la visió de les persones ateses per l’atenció primària a través d’un taller de treball. En la fase d’identificació de necessitats amb els professionals s’han identificat 57 necessitats, de les quals 7 han estat prioritzades pels professionals. Així mateix, el taller amb persones ateses ha permès identificar 6 temes d’expectatives i necessitats d’innovació.

Aquest treball pretén identificar propostes innovadores a nivell meso de l’organització, que permetin millorar els instruments i processos de treball dels professionals, per tal d’incrementar l’impacte en la salut de les persones ateses.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *