Des d’una visió independent, elaborem posicionaments, realitzats des del rigor professional, per tal d’incidir en el debat social, polític i econòmic i ser generadors d’opinió en aquells àmbits que creiem oportuns.

La Societat Catalana de Gestió Sanitària defensa que els càrrecs directius els ocupi el millor candidat i que s’obrin a diverses professions

La Societat Catalana de Gestió Sanitària, adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, vol fer arribar les seves consideracions davant de l’anul·lació, per sentència judicial, del nomenament de dues infermeres en càrrecs directius al Consorci Sanitari de Terrassa:

Ens manifestem a favor que les places de direcció dels serveis i organitzacions sanitàries i en qualsevol àmbit de responsabilitat es concursin amb la finalitat que qui les ocupi sigui la persona que respon a la millor candidatura, a la qual han de poder optar diverses professions.

Els concursos han d’incloure, en les seves bases, una descripció adequada de les funcions a desenvolupar i cal que també garanteixin que les competències i habilitats sol·licitades -tant les referents a aptituds com a actituds- siguin coherents amb el grau de responsabilitat que s’exigirà al càrrec directiu.

Llegir més

El sistema públic de la salut a Catalunya urgeix més recursos i preservar el seu model de gestió

El sistema públic de salut a Espanya i a Catalunya depèn fonamentalment de les decisions polítiques sobre dos principis: el finançament (des dels pressupostos generals) i la regulació (accés al sistema, ordenació de prestacions i de prestadors).

Davant de la situació actual, en la qual el finançament del sistema sanitari està sotmès a una greu tensió per l’increment de necessitats estructurals després de la crisi de la COVID19, i el fet que no es garanteix la continuïtat de l’actual cobertura econòmica, la Societat Catalana de Gestió Sanitària vol fer les següents consideracions: Llegir més

La Societat Catalana de Gestió Sanitària s’adhereix al manifest en defensa dels alts càrrecs públics investigats pel procés de vacunació de la COVID19 a Catalunya

La Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) s’ha adherit al manifest de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears en defensa dels quatre alts càrrecs publics -Carmen Cabezas, Adrià Comella, Sara Manjon i Xavier Rodríguez- responsables del procés de vacunació contra la COVID19 a Catalunya i investigats arran de la denúncia de dos sindicats policials sobre una pressumpta discriminació d’aquests col·lectius professionals.

A través d’aquest manifest, les 19 societats científiques, entitats i organitzacions adherides donen el màxim suport a les quatre persones investigades,  totes alts càrrecs del Departament de Salut durant la campanya de vacunació, i reclamen finalitzar amb la politització i judicialització dels servidors públics. Llegir més

Adhesió de la SCGS a la declaració de l’OMS per garantir l’equitat de vacuna de la Covid19

La Societat Catalana de Gestió Sanitària s’ha adherit a la declaració Vaccine Equity Declaration que ha publicat l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a través de la qual fa una crida als líders globals, nacionals i locals per accelerar el desplegament equitatiu de les vacunes de la COVID19 a tots els països del món, començant pels professionals de la salut i els grups de risc.

La declaració defensa la necessitat que els fabricants comparteixin coneixements per augmentar la producció de vacunes per als propers anys i que els organismes reguladors accelerin els processos d’aprovació, de manera segura.

Igualment, en aquest posicionament, l’OMS emplaça als ministeris de sanitat a preparar i invertir en els seus sistemes d’atenció primària de la salut per distribuir les vacunes de la COVID19 entre els seus professionals de la salut i desenvolupar sistemes de dades per al seu subministrament, distribució i acceptació de les vacunes.

L’OMS també reclama que els governs garanteixin que les vacunes de la COVID19 es distribueixin de manera gratuïts en els diversos punts d’atenció, prioritzant els col·lectius més afectats, com els professionals de la salut, les persones de risc.

La declaració recorda que “distribuir les vacunes de la COVID19 de manera ràpida i equitativa és fonamental per acabar amb l’epidèmia, reiniciar les economies i començar a abordar els actuals reptes pendents, com la inseguretat alimentària, la desigualtat i la crisi climàtica”.

“La salut és fonamental per garantir l’avenç del món posterior a la COVID19 i invertir en el sistema d’atenció primària serà clau per posar fi a aquesta pandèmia, preparar-se per a la propera i acomplir amb la visió de garantir una salut per a tothom”, assenyala l’OMS.

Us emplacem a adherir-vos, de manera individual o com a organització, a aquesta declaració, emplenant aquest formulari.

Adhesió de la SCGS al manifest que reclama una agència independent que avaluï les polítiques sanitàries

La Societat Catalana de Gestió Sanitària s’ha adherit al manifest Manifest HispaNice: ara o mai, subscrit per més de 300 economistes, investigadors i especialistes de la salut, que proposa al govern espanyol la creació d’una agència independent que avaluï les polítiques sanitàries i que es financi amb els fons europeus de recuperació.

Seguint el model de l’Autoritat de Responsabilitat Fiscal (Airef), que ja s’encarrega de fiscalitzar les finances públiques en general, aquesta agència analitzaria els costos i els beneficis de tecnologies, medicaments i pràctiques sanitàries de manera independent.

La iniciativa surt del Centre de Recerca en Economia de Salut, de la UPF, dirigit per Guillem López Casasnovas, que aposta per situar-la a Barcelona. L’exemple a seguir és la britànica NICE, amb 20 anys d’existència, que dona feina a més de 600 professionals.

Llegir més

Adhesió de la SCGS al manifest per un nou model d’atenció de llarga durada i residencial a Catalunya

A young hand touches and holds an old wrinkled hand

La Societat Catalana de Gestió Sanitària s’ha adherit al manifest Per un debat obert (i urgent) sobre el nou model d’atencio de llarga durada i residencial a Catalunya, un posicionament conjunt de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) i la Fundació iSocial, que reclama la necessitat de promoure un debat participatiu, constructiu i pragmàtic amb tots els actors implicats per millorar l’atenció de les persones grans més vulnerables.

Segons aquestes organitzacions, la crisi ha fet  aflorar alguns dèficits preexistents tant de model d’atenció, com de planificació i gestió, de finançament i de governança, especialment en l’atenció a les persones amb necessitats complexes d’atenció socials i sanitàries.

Després de l’elaboració d’aquest posicionament, els seus impulsors han iniciat una campanya d’adhesions, oberta a suports individuals, d’organitzacions, entitats, empreses i col·legis professionals, a la qual també s’hi ha sumat la Societat Catalana de Gestió Sanitària, tot entenent que les propostes i reflexions que es plantegen encaixen perfectament amb algunes de les línies apuntades en el document Impacte de la pandèmia del Covid19 a les organitzacions sanitàries: 25 propostes del que hem après, que es va presentar recentment.

Llegir més

Decàleg per a la reforma del sistema de salut de Catalunya. Deu propostes de canvi a partir de les lliçons apreses durant el Covid19

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), la Societat Catalana de Gestió Sanitària i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya han elaborat el Decàleg per a la reforma del sistema de salut de Catalunya arran de la crisi de la pandèmia de Covid-19. L’experiència viscuda davant de l’emergència sanitària de la pandèmia de la COVID-19 ha posat a prova els professionals i les estructures organitzatives del sistema de salut i ha permès extreure’n unes quantes lliçons. Aquesta crisi ha evidenciat mancances que cal corregir, però també fortaleses i oportunitats que cal aprofitar.

A partir de les lliçons apreses, metges, gestors i infermeres han elaborat aquest paquet de mesures per transformar el sistema de salut, tot insistint en què l’actual crisi ha de ser una oportunitat per fer de la salut una prioritat real.

Llegir més

Impacte de la pandèmia del Covid19 a les organitzacions sanitàries: 25 propostes del que hem après

Post 25 propostes del que hem aprèsLa Societat Catalana de Gestió Sanitària, adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, ha elaborat un document amb 25 propostes per tal de repensar el model sanitari català, tenint en compte l’experiència viscuda arran de pandèmia del Covid19 a les organitzacions sanitàries i les necessitats de generarà la nova situació social, econòmica i epidemiològica.

L’emergència sanitària de la pandèmia ha posat a prova el professionalisme i les estructures organitzatives dels sistemes sanitaris.

Gairebé de la nit al dia, els dispositius assistencials han canviat la forma tradicional de treballar per afrontar de manera accelerada un gran nombre de transformacions, en alguns casos no previstes i, en d’altres, llargament esperades.

Llegir més

La Societat Catalana de Gestió Sanitària s’adhereix al posicionament de l’Acadèmia sobre el dret a decidir

AcademiaDavant de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, la Societat Catalana de Gestió Sanitària s’adhereix al posicionament fet públic avui per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears en el que es reafirma en l’acord de la Junta de Govern de l’1 d’octubre de 2013. En aquest acord, quedava clara la posició d’aquesta institució en relació amb el dret a decidir de Catalunya com a país i com a nació.

Feu clic aquí per accedir al posicionament de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

Afrontar els reptes del sistema sanitari amb rigor i criteri: el debat sobre els models de gestió dels centres sanitaris

La Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS), adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, vol fer arribar les següents consideracions davant les propostes sanitàries que s’inclouen en el document de 370 mesures que el PSOE ha elaborat per conformar un possible Govern:

Llegir més