Neix el Cercle de Salut, un fòrum de debat i reflexió per a la millora i evolució del sistema sanitari català

Inici de l'acte fundacional del Cercle de Salut a BarcelonaMés de 70 professionals de l’àmbit de la salut han participat aquest dimarts 24 de gener a l’acte de constitució del Cercle de Salut, un fòrum de debat i reflexió que té per objectiu millorar i evolucionar el sistema sanitari de Catalunya des de la independència respecte les organitzacions polítiques i l’Administració Pública, el rigor en l’anàlisi i la utilització de dades objectives, i la transversalitat, animant persones i entitats de diferent naturalesa a adherir-se a la iniciativa.

 

Durant l’acte, que ha tingut lloc aquesta tarda al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, s’ha presentat el manifest fundacional i s’han aprovat els estatuts de l’entitat i la Junta directiva inicial formada per:

President:                   Miquel Bruguera

Vicepresident:            Lluís Bohigas

Tresorer:                    Josep Fusté

Secretari:                   Francesc José María

Vocals:                        Manel del Castillo, Olga Pané, Francesc García Cuyàs, Marc Soler, Montse Teixidor

Aquesta iniciativa de professionals individuals també compta amb el suport d’entitats com ara el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers de Catalunya, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la Societat Catalana de Gestió Sanitària i el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra.

El sistema de salut, en risc

En l’actualitat, el sistema sanitari català es troba sotmès a fortes tensions, provocades, principalment, per la insuficient aportació econòmica d’un règim de finançament caducat, segons explica el Cercle de Salut en el seu manifest fundacional. “Si encara no ha entrat en crisi és gràcies a uns professionals sanitaris que han treballat amb dedicació i competència, amb unes retribucions molt inferiors a les que reben els seus col·legues dels països del nostre entorn” i a “unes organitzacions que han sabut adaptar-se a l’entorn i treure el màxim profit possible de la diversitat i l’autonomia de gestió per innovar i trobar solucions a les dificultats de cada moment”, asseguren des de l’entitat.

A més de les tensions fruit de la situació econòmica, el sistema sanitari català, com tots els sistemes sanitaris a nivell mundial, haurà de fer front a desafiaments molt importants en els propers anys, com són l’envelliment de la població, l’increment de les patologies cròniques o el cost de les noves teràpies i tecnologies. L’objectiu del Cercle de Salut és, en aquest sentit, promoure la introducció de reformes i millores que permetin, d’una banda, preservar i consolidar el model sanitari català com a garant d’un sistema de caràcter públic i de cobertura universal, i, de l’altra, procurar un sistema sanitari sostenible i capaç d’afrontar els grans reptes de futur.

El model sanitari, qüestionat

Malgrat els bons resultats acreditats i que ha esdevingut un referent internacional, el model sanitari català ha estat qüestionat i s’ha convertit en objecte de moltes crítiques per part de determinats sectors polítics i socials en els darrers anys. Aquestes crítiques estan basades, segons el Cercle de Salut, “en un cert apriorisme ideològic molt poc fonamentat en dades”. “Les acusacions de privatització de la sanitat emmascaren els problemes reals, els quals, en bona part, tenen el seu origen en la infradotació econòmica que ha causat una disminució de les inversions i de les retribucions dels professionals sanitaris”, indica l’associació en el seu manifest.

Des del Cercle de Salut es pretén recuperar el debat sobre el model sanitari “amb bases objectives, contrastant idees fonamentades en resultats i plantejant alternatives que tinguin com a objectiu el progrés del sistema i la superació dels problemes encara pendents.”. Així, entre els fins de l’associació figura “promoure, desenvolupar i divulgar l’estudi i la investigació en els camps de les polítiques, l’organització de sistemes i la gestió de serveis en els àmbits de la salut i dels serveis socials”, així com “participar en els processos d’elaboració i aplicació de les polítiques públiques en l’àmbit de la salut en defensa dels interessos de la ciutadania”.

“Aquesta iniciativa no ha d’estar concebuda com un instrument polític, sinó com un espai de debat serè i transparent”, expliquen des del Cercle de Salut.

Actuar des de la transversalitat 

Amb el Cercle de Salut es busca articular un projecte d’àmplia base social, que serveixi com a espai de reflexió i debat sobre el sistema sanitari des d’un enfocament multidisciplinari, on es puguin articular propostes de millora des de la perspectiva dels professionals, organitzacions sanitàries i dels ciutadans.

Per això, els membres d’aquest nou fòrum fan una crida a altres persones i entitats a adherir-se al Cercle de Salut i contribuir a la preservació i millora del sistema de salut per tal que la ciutadania en pugui continuar gaudint i també en puguin gaudir, en igual o millors condicions, les generacions futures.

L’associació ja  compta amb la pàgina web www.cercledesalut.cat i el seu perfil de Twitter @CdSalut, anirà informant de la seva activitat i farà una presentació pública en les properes setmanes.