Més de la meitat dels hospitals d’Espanya estan vinculats al sistema públic
El 58% dels hospitals d’Espanya està vinculat amb el sistema de la xarxa sanitària pública, segons les dades del Mapa de Models de Gestió dels Hospitals d’Utilització Pública a Espanya, elaborat per la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA) i la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) i que s’ha presentat a Barcelona.
Els resultats preliminars d’aquest estudi, que aporta una primera base descriptiva dels diferents models de gestió en la xarxa d’hospitals d’Espanya, es van donar a conèixer el passat 1 de juliol en el marc de la jornada Models de gestió dels hospitals de la xarxa pública: present i futur, que amb el lema La gestió importa, van celebrar les dues entitats a Barcelona, amb l’assistència de més de 250 professionals de la salut i directius.
El mapa indica que dels 791 hospitals d’Espanya, el 58%, és a dir 456 centres, té alguna vinculació amb el sistema públic, ja sigui per pertànyer a la xarxa pública o per tenir algun tipus de concert o contracte per realitzar activitat de finançament pública. Del total d’aquests últims centres, el 60% (272 centres) són de titularitat pública, mentre que el 40% restant (184) són de titularitat privada -benèfica o no benèfica-.
Un 42% dels hospitals vinculats al sistema públic -332 centres- pertany a la xarxa hospitalària d’utilització pública i presta a la població atenció hospitalària directa. En general, aquesta xarxa d’hospitals es distribueix, pel que fa al nombre d’hospitals per milió d’habitants, de manera heterogènia. D’aquesta xarxa de centres, més del 80% -4 de cada 5 centres- són de titularitat pública.
El model d’hospital públic de gestió directa, majoritari
El model d’hospital públic de gestió directa és molt majoritari a Espanya, excepte a Catalunya. De fet, la fórmula d’hospital públic amb gestió autònoma, governat mitjançant empreses públiques o consorcis, representa menys del 20% de la xarxa i només té un pes significatiu en dues comunitats autònomes: Catalunya i Andalusia.
El sector privat representa 1 de cada 5 hospitals de la xarxa hospitalària d’utilització pública. Majoritàriament, els hospitals privats d’aquesta xarxa són benèfics sense ànim de lucre (70%), mentre que els hospitals amb ànim de lucre són poc significatius en aquesta xarxa. Les concessions administratives amb gestió clínica només són presents a València, Madrid i Galícia.
L’objectiu d’aquest estudi és oferir informació i situar, de manera descriptiva, com s’organitza la xarxa hospitalària d’Espanya. Durant la presentació de l’estudi, el president de la SCGS, Pere Vallribera, va defensar la importància de “dotar els centres d’autonomia i capacitat de gestió, per poder fer front als reptes del sistema i evitar les rigideses inherents als sistemes burocràtic -administratius “. “És essencial gestionar el sistema sanitari públic de forma eficient, professional, transparent i rendint comptes, però això no s’ha de traduir en burocratització”, va apuntar.
En la mateixa línia, el president de SEDISA, Joaquín Estévez, va posar èmfasi en que “un model de gestió sanitària no és bo o dolent per si mateix sinó pels resultats en salut que aporta, en línia amb el compromís ètic amb els pacients i la societat en general, i pels indicadors d’eficiència, a favor de la sostenibilitat del sistema “.
Per obtenir resultats en salut i eficiència, el president de SEDISA insisteix en la importància que els directius de la salut i la gestió sanitària estiguin professionalitzats: “Només directius de la salut professionals, amb formació i experiència adequades, seran capaços de fer evolucionar el model sanitari cap a la transformació que el sistema requereix, amb enfocament a la cronicitat, a la integració de serveis i la continuïtat assistencial ia la implementació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a favor de qualitat i eficiència “.
Igualment, Pere Vallribera va insistir que la professionalització de la gestió ha de ser un dels pilars fonamentals del sistema de salut, ja que “una gestió adequada té un impacte directe en bons resultats, respecte a l’eficiència, qualitat, satisfacció del servei per part del ciutadà i també de clima laboral “. “Els centres han de dotar-se d’òrgans de govern i d’equips directius i poder seleccionar-los en funció de la seva formació, coneixements, aptituds i experiència i avaluar-los en base als objectius fixats”, va afegir.
Jornada Models de gestió dels hospitals de la xarxa pública: present i futur
En el marc de la jornada també va tenir lloc una taula rodona sobre l’aportació de cada model de gestió al sistema, amb la participació de Candela Calle, gerent de l’Institut Català de la Salut, Manuel Horta, gerent de l’Agència Pública Empresarial Sanitària Sota Guadalquivir, Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat i Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Seguros.
Posteriorment es va celebrar un debat sobre models de gestió i política sanitària amb David Elvira, director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Pomar, exdirector del Servei Català de la Salut de les Balears i Luis Carretero, exgerent del Servei de Salut de Castella -La Manxa, moderats per Roser Fernández, gerent de l’Institut Guttmann. La jornada va finalitzar amb una conferència a del conseller de Salut, Antoni Comín.