• Flickr
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube
  • CAT
  • ESP
  • CAT CAT CAT ca
  • ESP ESP ESP es
SCGS
  • Inici
  • Qui som
    • Societat Catalana de Gestió Sanitaria
    • Junta directiva
    • Estatuts
  • Què fem
    • Posicionaments
    • Jornades i sessions
    • Formació
    • Estudis i informes
    • Empreses col·laboradores
    • Assessorament
  • Gestió Clínica
  • Fer-se soci
  • Contacte
  • Actualitat
    • Notícies
    • Notes de premsa
  • Menu Menu
Notícies

L’atenció primària de salut del futur vista des del Treball Social Sanitari

05/06/2019/in Blog /by SCGS

hands-2906458_1920L’Organització Mundial de la Salut en el marc de la Global Conference on Primary Healt Care que va tenir lloc el 25 i 26 va realitzar la Declaració d’Astanà (1), en la que en el punt II determina: “Estem convençuts que l’enfortiment de l’atenció primària de la salut és l’enfocament  més inclusiu, eficaç i efectiu per a la millora de la salut física i mental de les persones, així com el seu benestar social, i que l’atenció primària de salut és la pedra angular d’un sistema de salut sostenible per a la cobertura sanitària universal i els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb la salut”.

La definició de salut ha anat evolucionant conceptualment, passant de la simple absència de malalties a un benestar global (físic, mental i social) i, la forma més efectiva d’aconseguir-la és potenciant l’Atenció Primària de Salut (APS).

Per tant, amb el concepte biopsicosocial de la salut, la figura de la treballadora social sanitària  (TSS) ha de ser imprescindible en l’APS del futur.

La definició de Treball Social Sanitari del Diccionari de Treball Social realitzat per Robert Barker i editat per la NASW, i que ja va per la 6a edició, és la següent: “El Treball Social Sanitari és l’especialitat del Treball Social que es desenvolupa i s’exerceix dins del sistema sanitari (atenció primària, l’atenció soci sanitària o l’atenció especialitzada) i l’objectiu del qual és de facilitar una bona salut, prevenir la malaltia i ajudar els malalts i les seves famílies a resoldre els problemes socials i psicosocials relacionats amb la malaltia”(2).

Desgranaré una mica la definició per tenir una mirada cap al futur de l’APS:

  • Primer parla que el Treball Social Sanitari és una especialitat del Treball Social. Vull recordar una data important per a les TSS. El 23 de febrer de 2019, la Ministra de Sanidad, Consumo y Bienestar Social, M Luisa Carcedo, en el marc de Comisión de Recursos Humanos del Sistema Nacional de Salud, va aprovar la inclusió del Treball Social Sanitari com a professió sanitària (2)(3). Això s’ha vist paralitzat momentàniament per la convocatòria d’eleccions al Congrés, però esperem que es reprengui aviat.
  • La definició també parla que aquesta especialitat es desenvolupa i exerceix dins del sistema sanitari. I és que l’Estratègia Nacional de l’Atenció Primària i Comunitària, defineix l’equip de capçalera (5) de la persona i, en aquest equip forma part la TSS, juntament amb la infermera de família i comunitària (IFIC), el metge de família i comunitària (MFIC) i l’administratiu sanitari.

L’atenció integrada entre sistemes haurà d’existir i és part del camí, però el treballsocial sanitari només pot realitzar-se dins del sistema sanitari. Per tant, en l’APS del futur, es fa difícil imaginar que la TSS depengui funcionalment dels serveis socials. És necessari potenciar i aprofitar la TSS com aexperta en la coordinació i l’enllaç amb el sistema de serveis socials (que a més queda recollit en l’Estratègia Nacional de Cronicitat (6) que a la seva pàgina 47 especifica: “A este respecto es preciso destacar que los trabajadores sociales sanitarios constituyen el nexo de unión entre los servicios sociales y sanitarios que propicia una atención social compartida, potenciando el enfoque y la participación comunitaria”.

  • I quins són els objectius que planteja la definició de Barker?
    • En primer lloc facilitar una bona salut a la població. Si som professionals sanitaris, el nostre objectiu ha de ser la millora de la salut de la persona partint dels seus propis valors, desitjos, preferències i coneixement de la malaltia, i amb una mirada individualizadora. I estic convençut que ho fem, però no ho fem sols, ho fem en equip.

I també és cert que hem d’homogeneïtzar el treballdels professionals, protocolitzar més les intervencions i buscar l’evidència de les mateixes mitjançant la investigació, per determinar les “bones pràctiques”. Per això advoco per un treballsocial sanitari amb un model d’exploració híbrid, on el criteri professional es basi també en instruments d’avaluació validats.

I quan parlem facilitar una bona salut a la població, parlem de tota la població, no de la que presenta necessitats determinades en un moment determinat com succeeix en altres sistemes reactius. Per tant, parlem de la intervenció en i amb la comunitat. Aquesta comunitat concreta, amb unes característiques concretes, també és un marc imprescindible en l’abordatge individual i col·lectiu des del treballsocial sanitari en l’APS.  La TSS té en el seu ADN la feina el treball social comunitari i ha d’impulsar, juntament amb els altres membres de l’equip, el treballen la comunitat.

  • El segon objectiu que es planteja en la definició és realitzar una prevenció de la malaltia. El treballsocial sanitari ha de ser proactiu. La TSS ha de tenir una part d’intervenció a partir del treballde l’IFIC i del MFIC, i aprofitar tota la informació de la història clínica perquè, a través d’indicadors proactius, pugui intervenir en la trajectòria de la malaltia (7). La TSS sap que una intervenció professional en el moment adequat, i de manera precoç, pot prevenir problemes socials posteriors.
  • I com a últim objectiu, la definició planteja ajudar els malalts i les seves famílies a resoldre els seus problemes socials i psicosocials relacionats amb la malaltia. I això és possible si la TSS treballa mitjançant el Procés d’Atenció Social Sanitària (PASS), la missió del qual és la de “contribuir a la millora de la qualitat de vida del pacient i el seu entorn, identificant, diagnosticant i tractant els factors modeladors del risc social que incideixen en el manteniment de la salut i en l’aparició de la malaltia en les persones, grup i comunitat, des d’una atenció sociosanitària”(8).

Cal tenir en compte que el treballsocial sanitari que es desenvolupa en APS de Catalunya té dades i ret comptes. Per això avui podem dir que l’enfocament assistencial que es fa està orientat a les persones que ho necessiten.

Grafic

En aquesta gràfica es mostra l’estratificació de la població atesa a Catalunya el 2017 comparant-la amb l’estratificació de la població atesa per les TSS de tots els proveïdors de l’APS. El 77%  de les persones ateses per les TSS són de risc alt i moderat, i estan classificats en els grups de morbiditat ajustats 3 i 4 (8).

La mirada global que fa la TSS, tant a domicili com en la consulta, implica anar més enllà d’una valoració social estricta. És a dir, mirar els àmbits de convivència (amb qui conviu, parentiu, etc.), economia (quant ingressa a nivell personal i familiar), habitatge (si aquesta és de propietat o lloguer, és rural o urbana, és un pis o és una habitació, etc.) i laboral (si treballa o és pensionista, etc.). La recollida d’aquesta informació la poden fer també els altres professionals de l’equip d’AP: el seu IFIC o el seu MFIC, que el coneixen fa temps, saben aquesta informació en major o menor grau.

La contribució de la TSS que si aporta valor és el diagnòstic social sanitari que complementa el diagnòstic mèdic i infermer, i sobretot la intervenció social, psicosocial i familiar.

Per poder fer el diagnòstic social també necessitem conèixer l’esfera emocional (el seu estat anímic, la seva capacitat de resiliència, etc.), els recursos personals que disposa (grau d’alfabetització, entusiasme, etc.), els desitjos personals i el coneixement que té la persona de la malaltia.

Per tant, la TSS elabora amb la persona malalta i el seu entorn un pla de treball (conjunt amb la resta de personal sanitari) a curt, mitjà o llarg termini, per afrontar el malestar psicosocial que suposa la malaltia, evitant així múltiples visites i complicacions.

Per tant, què hem de tenir en compte de la TSS de l’APS del futur?

Ha de retre comptes, que ja ho fa en l’actualitat, però ha de conèixer l’impacte de les seves intervencions en la salut de la població. Per tant, ha d’utilitzar un mètode híbrid d’exploració, protocolitzar les seves intervencions i realitzar investigació de l’efecte de les mateixes.

Ha d’utilitzar un llenguatge comú estandarditzat, que permeti una valoració homogènia entre diferents professionals del treballsocial sanitari i ompli de rigor la intervenció professional.

Ha de liderar, juntament amb la resta de l’equip, la intervenció en salut comunitària, que ha de ser una de les activitats principals del treballde l’APS, per reduir l’efecte en la salut dels determinants socials.

Perquè tot això sigui possible, s’ha de millorar la ràtio de professionals. Tenim a Catalunya equips on 1 treballador social porta dues zones bàsiques de salut, i altres llocs on ja hi ha 1 o més professionals per equip. Però per poder fer tot el que l’APS necessita del treballsocial sanitari, haurien de ser 2-3 TSS per equip. D’aquesta forma es podria desenvolupar d’una manera efectiva i no testimonial l’abordatge interdisciplinari i global de la salut de la persones.

I finalment, si parlem de l’equip de capçalera, hem de poder assignar “cupo” al treballador social, ha d’aparèixer com a professional assignat a la persona, igual que el seu IFIC i el seu MFIC.

Bibliografia

  1. 1. Declaration of Astana. Global Conference On Primary HealtCare. https://www.who.int/docs/default-source/primary-health/declaration/gcphc-declaration-sp.pdf. Consultat el 12 de maig de 2019.

 

  1. Barker, R. (1991). The Social Work Dictionary. Silver Spring, MD: National Association of Social Workers
  2. Redacció Mèdica. www.redaccionmedica.com/secciones/otras-profesiones/biologos-y-trabajadores-sociales-pasaran-a-ser-profesionales-sanitarios-5785. Consultat el 12 de maig de 2019.
  3. Diari Mèdic: www.diariomedico.com/profesion/trabajo-social-sanitario-y-biologia-sanitaria-seran-por-ley-profesiones-sanitarias.html. Consultat el 12 de maig de 2019.
  4. Departament de Salut. Presentació Pública de l’ENAPISC. http://salutweb.gencat.cat/web/.content/home/ambits_tematics/linies_dactuacio/plans_sectorials/enapisc/presentacio_enapisc.pdf. Consultat el 12 de maig de 2019.
  5. Ferrer, C., Orozco, D., Román, P., Carreres, M., Gutiérrez, R., & Nuño, R. (2012). Estratègia per a l’Abordatge de la Cronicitat en el Sistema Nacional de Salut. Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. https://www.mscbs.gob.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/pdf/ESTRATEGIA_ABORDAJE_CRONICIDAD.pdf. Consultat el 14 de maig de 2019.
  6. Lunney, J. R., Lynn, J., & Hogan, C. (2002). Profiles of older mediqués decedents. Journal of the American Geriatrics Society, 50 (6), 1108-1112. https://doi.org/10.1046/j.1532-5415.2002.50268.x

8.Crònica d’una jornada II: Procés d’Atenció Social Sanitària (PASS). https://treballsocialsanitariics.wordpress.com/2018/03/28/cronica-duna-jornada-ii. Consultat el 13 de maig de 2019.

  1. Els grups de morbiditat ajustada (GMA) i el target poblacional de la treballadora social sanitària. https://jribace.es/2018/10/26/los-grupos-de-morbilidad-ajustada-gma-y-el-target-poblacional-de-la-trabajadora-social-sanitaria/. Consultat el 13 de maig de 2019.
Tags: Actualitat, atenció primària, gestió sanitària, Treball social
Compartir aquesta entrada
  • Compartir a Facebook
  • Compartir a Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Compartir a LinkedIn
  • Compartir per correu
https://scgs.cat/wp-content/uploads/2019/06/hands-2906458_1920.jpg 1280 1920 SCGS http://scgs.cat/wp-content/uploads/2015/11/logoscgs1-300x102.jpg SCGS2019-06-05 18:51:442019-07-23 17:06:22L’atenció primària de salut del futur vista des del Treball Social Sanitari

què fem

  • Posicionaments
  • Jornades i sessions
  • Formació
  • Estudis i informes
  • Empreses col·laboradores
  • Assessorament

Cercar

Últimes notícies


  • La Societat Catalana de Gestió Sanitària aprova noves incorporacions a la seva Junta directiva

    La Societat Catalana de Gestió Sanitària aprova noves incorporacions a la seva Junta directiva

    19/01/2023
  • Consulta totes les presentacions del I Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària

    Consulta totes les presentacions del I Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària

    11/11/2022
  • La Societat Catalana de Gestió Sanitària celebra els seus 10 anys amb un llibre testimonial

    La Societat Catalana de Gestió Sanitària celebra els seus 10 anys amb un llibre testimonial

    11/11/2022

AGENDA D’ACTIVITATS

Today
Dilluns
Dimarts
Dimecres
Dijous
Divendres
Dissabte
Diumenge
D
D
D
D
D
D
D
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
5:00 PM - Assemblea general ordinària de la Societat Catalana de Gestió Sanitària
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Assemblea general ordinària de la Societat Catalana de Gestió Sanitària
18 gen.
18/01/2023     
5:00 pm - 6:00 pm
  • Sessions
More Info
Events on 18/01/2023
18 gen.
Assemblea general ordinària de la Societat Catalana de Gestió Sanitària
18 gen. 23
#_TOWN

Pàgines

  • Jornades i sessions
  • Contacte

Categories

  • Actualitat
  • Blog
  • Estudis
  • Formacio
  • None
  • Notes de premsa
  • Posicionaments
  • Premis
Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) · Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears | Major de Can Caralleu, 1-7 08017 Barcelona | Tel. 93 203 10 50 - Fax 93 212 35 69
26 de juny. Jornada Coneixement i experiència en atenció integral: nous reptes... Informe Amphos “Com fer efectiva la continuïtat assistencial millorant...
Scroll to top
Utilitzem cookies al nostre lloc web per oferir-vos l'experiència més rellevant recordant les vostres preferències i visites repetides. En fer clic a "Acceptar-ho tot", accepteu l'ús de totes les cookies. Tanmateix, podeu visitar "Configuració de les cookies" per proporcionar un consentiment controlat.
Cookie SettingsAcceptar
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Sempre activat
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
DESA I ACCEPTA