La Societat Catalana de Gestió Sanitària nega que el sistema de salut estigui destrossat i aposta per la seva modernització

Jornada-SCGS-15La Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS), adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, ha elaborat un manifest per tal de posicionar-se respecte les recents filtracions que s’han fet públiques de les converses entre el ministre de l’Interior i de l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, en el qual el segon es vantava  d’haver “destrossat” el sistema sanitari català.

  • El sistema sanitari català no està en absolut destrossat. Ha superat amb solvència una crisi econòmica que pocs experts haurien pronosticat que fos capaç de suportar. Aquest fet ha estat possible gràcies a molts agents del sistema, com els professionals de la salut, però també als gestors sanitaris i gestors clínics, que han hagut de gestionar per minimitzar els efectes de les retallades.
  • Cal depurar responsabilitats dels qui busquen lesionar el sistema de salut. Aquestes filtracions demostren que existeix una voluntat clara de lesionar el sistema i els seus responsables polítics, sense tenir el mínim escrúpol cap al dany que es pugui derivar cap als professionals, les institucions i sobretot els pacients.
  • El sector de la salut és la primera preocupació dels ciutadans. La salut és el tema que més preocupa als catalans, per davant de l’educació o l’habitatge. El sector salut a Catalunya representa prop de 9.500 milions d’euros, el 38% de la despesa pública. Davant de les xifres, és essencial gestionar el sistema sanitari públic de manera professional, acurada, transparent i rendint comptes a la societat. 
  • El model sanitari català és un exemple internacional per la universalitat i equitat d’accés, els bons resultats en salut i la seva eficiència. Compta amb una bona arquitectura, per l’existència d’una cobertura universal i d’una xarxa de serveis integrada al territori que va des de l’atenció primària i comunitària fins a l’atenció especialitzada d’aguts, sociosanitària i de salut mental. Gaudeix d’una excel·lent xarxa de professionals de la salut, amb una bona formació. L’organització del sistema sanitari català, que té unes característiques específiques i que ha posat en pràctica tendència innovadores en gestió pública, està basat en tres pilars:El Departament de Salut, que marca les polítiques de salut d’acord amb els plans de salut i les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut i el Servei Català de la Salut –que té la funció de garantir l’atenció sanitària dels ciutadans i ho fa contractant serveis assistencials-.Una xarxa de centres de diversa titularitat, fruït d’iniciatives, moltes centenàries, impulsades des de la societat civil catalana.

    Un model únic de compra de serveis per part del Servei Català de la Salut als diversos centres, amb vocació de transparència i equitat, que s’ha anat construint en base al consens entre l’autoritat i les organitzacions sanitàries, independentment de la seva titularitat.

  • La professionalització de la gestió ha de ser un pilar fonamental per al sistema de salut. Una gestió adequada té un impacte directe en els bons resultats, tant en termes d’eficiència, qualitat, satisfacció del servei per part del ciutadà, com de clima laboral. Les entitats han de tenir autonomia de gestió i dotar-se d’equips directius amb nivells òptims de formació, coneixements, aptituds i experiència, bases sobre les que s’han de fixar els criteris de selecció. Els òrgans de govern de les institucions han de ser responsables de seleccionar-los i avaluar-los en base a assolir els objectius fixats.
  • En els darrers anys s’han produït un seguit d’actuacions i s’han erigit veus que posen en qüestió i desacrediten aquest model. Coincidint amb l’inici de la crisis econòmica i el rebuig davant de la reducció de la despesa sanitària pública s’han multiplicat les crítiques al model sanitari català, al·legant una suposada privatització i corrupció del sistema. En el primer cas s’ha intentant transmetre que només té caràcter de centre públic el que té una gestió administrativa directa i amb personal funcionari. En el segon cas, desenes d’institucions i professionals han vist atacada la seva professionalitat i reputació i s’ha forçat als òrgans de govern a extremar les actuacions defensives, mentre es burocratitzaven desmesuradament els procediments.
  • Cal decidir si es vol estar amb els qui han volgut destrossar el sistema de salut o bé a actuar per reforçar-lo i modernitzar-lo. Les recents filtracions poden ser, tot i la gravetat, un punt d’inflexió per ajudar a reforçar el sistema sanitari i garantir que segueixi sent un dels pilars de l’Estat del Benestar, independentment d’ideologies polítiques. Els responsables d’aquestes actuacions indignes i també qui les han aprofitat en benefici propi han de ser apartats, per tal que els qui hi treballem ens puguem sentir orgullosos de contribuir a mantenir-lo per a les futures generacions.
  • Apostem per impulsar una iniciativa de modernització i defensa del model sanitari català per part de la societat civil catalana. En els darrers anys la veu pública predominant ha estat la de sectors que qüestionen la pervivència del model sanitari català, fet que ha generat alarma social i una percepció que el sistema estava en perill. Ara cal iniciar un projecte de treball conjunt, amb la participació de la societat civil a través d’entitats, associacions, col·legis professionals i centres acadèmics, que segueixi defensant el model sanitari però que, alhora contribueixi a impulsar la seva millora i permanent actualització.

Fer clic aquí per accedir al comunicat de premsa.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *