La despesa pública en salut a Espanya es duplicarà l’any 2060
La despesa pública en sanitat respecte el Producte Interior Brut (PIB) a Espanya es triplicarà l’any 2060, en passar de l’actual 6% al 12%, segons les previsions de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic. L’augment de la tecnologia, la introducció de nous tractaments i la reducció en la despesa pública està posant en dubte la sostenibilitat del sistema de salut a Europa.
Quines són les vies per afrontar aquesta situació? Ens cal fer un salt endavant per afrontar una profunda reforma del sistema de salut? O, al contrari, és necessari fer marxa enrere i optar a Catalunya per una gestió dels serveis de salut públics controlada directament per la xarxa de l’Institut Català de la Salut?
Aquestes són algunes de les reflexions que es van posar sobre la taula el passat 26 de novembre, en el marc de la jornada sobre La Gestió importa, que anualment organitza la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) per debatre sobre el futur del sistema de salut i donar valor a la professionalització de la gestió en aquest àmbit.
Amb el lema La sostenibilitat del sistema de salut i l’incert futur de la gestió professional en el sector públic, a la sessió hi va participar el representant de la delegació de política regional de l’OCDE, Joaquim Oliveira, el director adjunt d’Esade, Francisco Longo, i la periodista especialista en salut del diari El País, Milagros Pérez Oliva. Posteriorment van participar en un debat moderat pel vicepresident de la SCGS, Manel del Castillo.
Sobre la reforma del sistema de salut
Segons Oliveira, l’augment de la població i el seu envelliment “no provoca un increment de la despesa sanitària”, sinó “la proximitat de cada persona amb la mort”. Així, es calcula que en els darrers sis mesos de vida, la despesa sanitària es dispara tres vegades més.
D’altres factors que incideixen en un increment de la despesa són l’accés a la tecnologia sanitària, la introducció de nous tractaments farmacològics i també els models de gestió sanitaris. Malgrat que des de l’OCDE no s’aposta per un model determinat de gestió del sistema de salut sí que s’apunta cap a impulsar reformes en les institucions que “potenciïn una major eficiència”, va apuntar Oliveira.
El director adjunt d’Esade, Francisco Longo, va anar més enllà i va defensar apostar per una “autèntica i ambiciosa reforma” del sistema de salut basada en enfortir el sistema regulador, incorporar incentius a favor de l’eficiència en el sector públic, promoure la flexibilitat laboral en el sector públic per garantir la gestió del talent, professionalitzar la figura dels gestors, garantir la transparència de l’Administració i millorar la col·laboració entre el sector públic i privat.
En aquest sentit, va denunciar l’existència d’un “fals debat” entre la gestió pública i privada. “La col·laboració pública amb la privada al nostre país s’ha guanyat una mala fama, però només des d’aquesta base es podrà garantir l’eficiència i la gestió del coneixement”, segons Longo. En qualsevol cas, per fer-la possible, aposta per garantir la transparència i assegurar que en qualsevol col·laboració el pes del sector públic sigui més fort que el del privat.
En canvi, la periodista Milagros Pérez Oliva va apostar per preservar l’actual model del sistema de salut. “Ningú discuteix que s’han de fer reformes, però n’hi ha algunes que són mal intencionades, els ciutadans tenen clar que volen un sistema universal, bàsic i gratuït i si ho veuen perillar ho defensen. Totes les seves suspicàcies estan justificades i si no és així cal demostra-ho”, va denunciar.
Pérez Oliva va assegurar que “amb l’excusa d’acabar amb la rigidesa del sistema pública s’han externalitzat certs serveis controlats per interessos econòmics i en alguns casos s’ha produït amb poca transparència i s’hi ha barrejat casos de corrupció”.
Preservar el model del sistema públic de Catalunya
La inauguració i la cloenda de la jornada va comptar amb la participació de la secretària general del Departament de Salut, Roser Fernàndez, que va defensar el model del sistema de salut de Catalunya, basat en la combinació de diverses titularitats del servei públic, i el president del SCGS, Pere Vallribera, qui va destacar la necessitat de garantir una bona gestió de les organitzacions a partir d’una visió professional dels seus gestors.
L’acte també va comptar amb la intervenció de la directora de Relacions Institucionals d’Astellas Pharma, Asunción Somoza, que va apostar per la necessitat d’aprofundir entre tots els agents, també l’empresa farmacèutica, per assegurar la racionalitat del sistema de salut.