Medicina de precisió en oncologia. Visió des de les societats científiques

Tot el dia| 19/11/2015 | Workshops


medicina-de-precision


La fins ara coneguda com a “medicina personalitzada”, amb millor futur anomenada “medicina de precisió”, és un dels grans temes a debat en l’actualitat professional en moltes disciplines clíniques i de recerca.

La seva definició és diversa però hem pres la que utilitza el grup de la “Iniciativa Catalana en Medicina de Precisió”, que la defineix com la pràctica de prevenció, diagnòstic, tractament i pronòstic basada en les variants genètiques, biomarcadors, fenotip i característiques ambientals, socials i conductuals que diferencien unes persones de les altres, fins i tot dins d’una mateixa presentació clínica.

Pot semblar que l’accés a tecnologies genòmiques acabarà formant part de la pràctica clínica habitual. Això suposarà una transformació radical de l’abordatge clàssic de la medicina. De la mateixa manera, la necessària integració de grans volums d’informació presenta seriosos problemes d’emmagatzematge, de privacitat, de seguretat i d’ètica pel correcte maneig d’aquesta informació.

Les tres societats científiques organitzadores d’aquesta trobada, Societat Catalano-Balear d’Oncologia, Societat Catalana de Farmàcia Clínica i Societat Catalana de Gestió Sanitària, hem cregut que, donades les oportunitats que s’estan oferint perquè avancem decididament en aquest tema en els mesos vinents, la presència de la medicina de precisió en el Pla de Salut que es proposa pel quinquenni 2016-2020 i la dificultat d’abordatge des d’òptiques professionals poc expertes encara, hem de posar el coneixement a disposició dels nostres associats per tal que clarifiqui la nostra visió del futur immediat.Per a inscripcions cal que envieu un correu electrònic a l’adreça scgs@academia.cat, tot indicant el vostre nom, cognom, empresa o centre, càrrec i DNI.