Can Value-based healthcare be implemented in Europe? How personalised medicine and patient outcomes can help

9:30 am - 5:30 pm| 19/09/2018 | Jornades


Foto medir


Què passaria si poguessim determinar el risc d’un nounat de patir càncer o la malaltia d’Alzheimer al llarg de la seva vida a través del seu estudi de l’ADN? I si a casa poguessim imprimir el tractament que permet tractar un trastorn específic? Podem pensar que es tracta de ciència ficció, però la realitat és que això és el que podria aconseguir la medicina personalitzada en els propers anys.

La nova era del tractament objectiu podria conduir a diagnòstics més precisos, prescripcions mèdiques a mida, control de malalties a mida i costos d’atenció reduïts. Què poden començar a fer els hospitals avui per apropar-los a la realitat? Com poden ajudar-hi els centres de recerca i les universitats? Una gran part de l’èxit de la medicina personalitzada depèn de la nostra capacitat per recuperar i compartir les dades dels pacients, en particular dels dispositius de control mèdic, però també en les enquestes de satisfacció. Dues paraules per descriure aquest enfocament: Resultats del pacient. Amb aquests registres, organitzacions com l’OMS i l’OCDE, en cooperació amb la Comissió Europea, desenvolupen comparacions entre països sobre qui obté la millor relació qualitat-preu i quins són els millors resultats.

Ara, tornem a la realitat el 2018: com recopilar aquestes dades, comparar actuacions en els sistemes de salut i donar un pas endavant cap a la medicina personalitzada i entrar a la propera era dels sistemes sanitaris? En qualsevol cas, el repte que acompanya els estats membres europeus amb una cobertura assistencial universal és com trobar valor amb recursos financers limitats; com fer que els sistemes de salut públics siguin sostenibles.

Per tant, aprofundir en el futur de la salut i l’assistència sanitària basada en el valor és l’autèntic repte. Si els sistemes de salut fossin “basats en el valor”, els proveïdors d’atenció es pagarien en funció dels resultats de salut dels pacients. Això significa que els hospitals i els metges es recompensen per ajudar els pacients a millorar la seva salut, reduir els efectes de les malalties cròniques i ajudar els pacients a viure una vida més sana.

La medicina personalitzada i l’atenció sanitària basada en el valor són una preocupació estretament relacionada i l’ús dels resultats dels pacients és crucial per al desenvolupament de l’enfocament basat en el valor: per saber si un fàrmac és eficaç, quina millor manera de controlar la recuperació dels pacients que no pas recollir les seves opinions? A més, l’enfocament basat en el valor donaria incentius a les empreses per desenvolupar solucions de medicaments personalitzats, com ara medicaments a mida, control de resultats dietètics i d’exercicis i serveis de telemedicina: millorar la prevenció de malalties i obtenir molts anys sans per a tota la població.

Barcelona es troba entre els pioners de la revolució assistencial, on es troba la tercera supercomputadora més poderosa d’Europa: el MareNostrum 4, organitzat pel Barcelona Supercomputing Center. Màquines com el MareNostrum 4 són essencials per aconseguir la medicina personalitzada, ja que són capaços d’analitzar grans quantitats de dades, com registres mèdics, imatges, rastres genòmics i de malalties rares, ajudant a la biomedicina a avançar al següent nivell.

Aquest esdeveniment serà una oportunitat única per a un debat d’alt nivell sobre l’atenció sanitària basada en el valor, la medicina personalitzada i els resultats del pacient a Barcelona, ​​que encara són qüestions que es discuteixen a Espanya.

La jornada, organitzada per A Science|Business, amb la col·laboració de l’Hospital de Sant Joan de Déu i Barcelona Supercomputing Center, tindrà a l’auditori de Hospital Sant Joan de Déu Barcelona (Passeig de Sant Joan de Déu, 2. 08950 Esplugues de Llobregat, Barcelona).

Per a més informacions i inscripcions, consulteu la pàgina web.