Des de la Societat Catalana de Gestió Sanitària promovem, participem i col·laborem en l’elaboració d’estudis per tal de promoure, generar, difondre i compartir coneixement en l’àmbit de la gestió.

La contribució dels gestors en la gestió clínica del càncer de pròstata

El diagnòstic i el tractament del càncer de pròstata ha experimentat avenços importants en els darrers anys, fet que comporta la necessitat d’identificar els aspectes clau per aconseguir que el procés d’atenció al pacient sigui excel·lent. Entre aquests aspectes destaca el suport multidisciplinat i l’estructura organitzativa amb un model integral.

La Societat Catalana de Gestió Sanitària ha col·laborat en l’elaboració d’aquest informe, realitzat per Antares Consulting, i el suport d’Astellas, en el qual s’especifica la visió dels gestors sanitaris en aquest àmbit.

Informe sobre Cooperació interprofessional en la gestió clínica del càncer de pròstata: contribució dels gestors

 

 

Projecte per identificar propostes per innovar en l’àmbit de l’atenció primària de la salut a Catalunya

Des de fa diverses dècades, a partir de la reforma de l’atenció primària dels anys 80 inspirada amb la declaració d’Alma-Ata de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els sistemes sanitaris han intentat reforçar el paper de l’atenció primària, que segueix erigint-se com el primer nivell d’atenció a les persones i amb vocació de resoldre els problemes de salut més freqüents.

Malgrat les propostes fetes fins el moment, l’atenció primària segueix en una situació d’estancament, amb una dotació insuficient de recursos pressupostaris i professionals, infraestructures poc adaptades i excés de processos burocràtics o administratius. De fet, l’arribada de la pandèmia no ha fet més que accentuar aquesta situació.

Per contribuir a aquesta necessària transformació, la Societat Catalana de Gestió Sanitària ha treballat en l’elaboració del Projecte Innovació en l’Atenció Primària de la Salut, encarregat pel Departament de Salut, i que també ha liderat Esade Creapolis, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i la Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya.

Llegir més

Per un nou marc d’avaluació i contractació de serveis basat en el valor de la salut

En els darrers anys, el moviment de l’atenció sanitària basada en valor ha anat agafant protagonisme en l’agenda acadèmica, organitzativa i política de la gestió sanitària. Evolucionar cap a un sistema de salut basat en el valor requereix, en primer terme, aclarir que s’entén per valor i disposar de la capacitat d’avaluar-ho i, en segon terme, tenir l’audàcia de desplegar estratègies apropiades, entre les quals en destaquen les reformes dels marcs avaluatius i dels sistemes de pagament dels serveis sanitaris.

Sensible a aquest moviment, la Societat Catalana de Gestió Sanitària, mitjançant el grup de treball d’Atenció Sanitària Basada en el Valor (ASBV), ha elaborat el document Per un nou marc d’avaluació i contractació de serveis basat en el valor de la salut, en el qual s’ha proposat fer una revisió internacional per comprendre què mesuren els marcs avaluatius vigents i quins són els models de pagament orientats al valor més estesos, per a continuació analitzar la situació en el sistema sanitari públic català i, finalment, proposar uns principis, un model i unes recomanacions per ajudar a evolucionar la situació actual en la direcció adequada.

Article de l’Observatori La gestió importa

Innovant en l’atenció primària a Catalunya. Una aproximació a la realitat

L’equip editorial de la secció d’Atenció sanitària basada en el valor de l’Observatori La gestió importa de la Societat Catalana de Gestió Sanitària ha elaborat el document Innovant en l’atenció primària a Catalunya, una aproximació a la realitat i s’ha arremangat per esbrinar què s’està innovant de debò al territori amb la finalitat de generar un benchmarking qualitatiu que sigui capaç d’empènyer la reforma de l’atenció primària des de baix.

Per aquest motiu hem entrevistat 22 professionals dels quals sabíem que estan provant coses noves, hem revisat, a més, els 45 projectes innovadors de l’atenció primària que ara fa dos anys es van presentar al premi que havia convocat al respecte la Societat Catalana de Gestió Sanitària i també hem fet un cop d’ull al pla funcional per a la construcció del nou centre d’atenció primària Cirera-Molins, a Mataró, perquè sabem que s’ha elaborat tenint en compte les lliçons apreses durant la pandèmia.

Article de l’Observatori La gestió importa per Jordi Varela, Alba Brugués, Xavier Bayona, Cristina Roure i Jaume Benavent.

Informe sobre 30 mesures per enfortir el sistema de salut a Catalunya

30 mesures per enfortir el sistema de salutEl comitè d’experts per a la transformació del sistema de salut, integrat per 29 professionals, i coordinat pel cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha elaborat l’informe 30 mesures per enfortir el sistema de salut, encarregat per part del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per reformar el sistema públic de salut català.

El document s’articula al voltant de 8 eixos estratègics, sobre el qual es van les 30 propostes d’accions i de transformació, i que són els següents: finançament suficient, salut pública sòlida, modernització de la gestió dels centres, model assistencial integrat, lideratge professional, participació ciutadana, recerca i innovació competitives i transformació digital.

Llegir més

Decàleg per a la reforma del sistema de salut de Catalunya. Deu propostes de canvi a partir de les lliçons apreses durant el Covid19

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), la Societat Catalana de Gestió Sanitària i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya han elaborat el Decàleg per a la reforma del sistema de salut de Catalunya arran de la crisi de la pandèmia de Covid-19. L’experiència viscuda davant de l’emergència sanitària de la pandèmia de la COVID-19 ha posat a prova els professionals i les estructures organitzatives del sistema de salut i ha permès extreure’n unes quantes lliçons. Aquesta crisi ha evidenciat mancances que cal corregir, però també fortaleses i oportunitats que cal aprofitar.

A partir de les lliçons apreses, metges, gestors i infermeres han elaborat aquest paquet de mesures per transformar el sistema de salut, tot insistint en què l’actual crisi ha de ser una oportunitat per fer de la salut una prioritat real.

Llegir més

Impacte de la pandèmia del Covid19 a les organitzacions sanitàries: 25 propostes del que hem après

Post 25 propostes del que hem aprèsLa Societat Catalana de Gestió Sanitària, adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, ha elaborat un document amb 25 propostes per tal de repensar el model sanitari català, tenint en compte l’experiència viscuda arran de pandèmia del Covid19 a les organitzacions sanitàries i les necessitats de generarà la nova situació social, econòmica i epidemiològica.

L’emergència sanitària de la pandèmia ha posat a prova el professionalisme i les estructures organitzatives dels sistemes sanitaris.

Gairebé de la nit al dia, els dispositius assistencials han canviat la forma tradicional de treballar per afrontar de manera accelerada un gran nombre de transformacions, en alguns casos no previstes i, en d’altres, llargament esperades.

Llegir més

Informe Amphos “Com fer efectiva la continuïtat assistencial millorant l’experiència del pacient. Casos d’èxit a Catalunya”

Captura de pantalla 2019-04-16 a las 20.02.38Quines millores es poden posar en marxa per perfeccionar la continuïtat assistencial i l’experiència del pacient en el decurs de la seva atenció? Quins són els avenços que s’han fet en el sistema sanitari de Catalunya en aquest transcendent àmbit? L’any 2018, un nodrit grup multidisciplinari de directius i professionals del sistema sanitari de Catalunya es va reunir en el marc de la Jornada AMPHOS “Com fer efectiva la continuïtat assistencial millorant l’experiència del pacient”, fruit del projecte impulsat per AbbVie i la Sociedad Española de Directivos de la Salud  (SEDISA), per desenvolupar un taller amb l’objectiu d’analitzar quin està sent la marxa de la continuïtat assistencial a Catalunya i quines reformes es poden dur a terme per millorar l’experiència del pacient.

Els assistents -professionals de la salut i de l’àmbit social-, amb el suport de  la Societat Catalana de Gestió Sanitària, van treballar en tallers per tal de concretar possibles millores i avenços en l’àmbit català. Els grups de treball es van centrar en tres eixos: els models de gestió, la gestió clínica de la cronicitat, i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en salut, tot això referit a continuïtat assistencial.

Posteriorment, va tenir lloc una jornada monogràfica en què no només es van concretar les solucions treballades amb aquest grup d’experts, sinó que també es van presentar algunes experiències interessants en continuïtat assistencial que s’estan desenvolupat a Catalunya. Es tracta de projectes d’èxit concrets ja implantats i que poden servir de model per a aquelles organitzacions que tenen com a objectiu oferir un sistema d’atenció sanitària i social coordinada i integrada, en què el protagonista real sigui el pacient.

Llegir més

Més de la meitat de gerents dels hospitals de la xarxa pública a Espanya són designats directament per l’Administració

_31A8270El 54% dels directors gerents del sistema d’hospitals de la xarxa sanitària pública a Espanya són designats directament, el 10% per concurs públic i el 27% a través d’un procés de selecció per part de l’òrgan de govern de l’organització, segons l’estudi La Xarxa d’Hospitals que ofereixen Atenció Pública a Espanya i el perfil del director gerent, elaborat per la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA) i la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) i que s’ha presentat avui a Barcelona.

Els resultats de l’estudi, que aporta una anàlisi descriptiva dels diferents models de gestió en la xarxa d’hospitals d’Espanya i també un sondeig realitzat entre els gerents de la xarxa hospitalària pública, s’han donat a conèixer durant la II jornada Models de gestió dels hospitals de la xarxa pública, que amb el lema La gestió importa, ambdues entitats han celebrat a Barcelona amb l’assistència de més de 150 professionals i directius.

El sondeig, que s’inclou a l’estudi i que s’ha realitzat entre 115 directius dels 342 de la xarxa hospitalària pública, constata que, en el cas dels centres de gestió pública directa, la gran majoria dels gerents són triats directament per part de l’Administració pública, és a dir sense cap procés de selecció previ.

Llegir més

Informe Amphos “Com fer efectiva la continuïtat assistencial millorant l’experiència del pacient”

Jornada AmphosUn nodrit grup de professionals coordinats per la Societat Catalana de Gestió Sanitària ha participat en l’elaboració de l’informe Amphos, projecte impulsat per Abbvie, amb el títol “Com fer efectiva la continuïtat assistencial millorant l’experiència del pacient”. L’informe s’ha presentat a Barcelona en el marc d’una jornada que s’ha celebrat el 21 de setembre i en el qual també s’han donat a conèixer experiències que actualment ja s’estan posant en marxa en diverses organitzacions sanitàries de Catalunya per garantir la continuïtat assistencial i garantir una millor experiència del pacient.

Fes clic aquí per accedir a l’Informe Amphos Com fer efectiva la continuïtat assistencial millorant l’experiència del pacient 

Fes clic aquí per accedir al resum executiu de l’Informe Amphos Com fer efectiva la continuïtat assistencial millorant l’experiència del pacient