El Cercle de Salut es presenta amb l’adhesió de més de 200 persones al seu manifest

Més de 250 assisteixen a la presentació del Cercle de SalutEl Cercle de Salut, associació nascuda recentment com a fòrum de debat i reflexió per millorar i fer evolucionar el sistema de salut de Catalunya, ha aconseguit des del dia de la seva fundació, el passat 24 de gener fins al 13 de febrer, l’adhesió d’un total de 207 persones, entre els quals hi ha professionals de la salut, gestors sanitaris, economistes, enginyers o advocats, que han donat suport al seu manifest fundacional.

 

En el document, els sotasignats defensen iniciar un procés per modernitzar i defensar el sistema de salut català, recuperar el debat amb dades objectives, contrastant idees segons l’impacte del resultats i plantejant alternatives que busquin fer progressar el sistema de salut i superar els problemes pendents.

El president del Cercle de Salut, Miquel Bruguera, ha assegurat, durant la presentació de l’associació, que ha tingut lloc aquest dilluns 13 de febrer a l’auditori de l’Hospital Sant Joan de Déu, que l’objectiu és convertir-se en un “fòrum transversal, no ideològic, que impulsi estudis, generi debats i intercanvis de coneixement amb la voluntat d’aportar dades i criteris que puguin resultar útils a l’hora de gestionar el nostre sistema de salut”.

Fòrum per promoure el debat serè sobre el sistema sanitari

Per als impulsors del Cercle de Salut, aquesta iniciativa “no ha de ser en cap cas concebuda com a instrument polític”, sinó “com un espai per a promoure un debat serè i transparent sobre el sistema de salut, impulsat des del coneixement i l’aportació de dades i resultats objectius”.

Entre les finalitats de l’entitat figura promoure, desenvolupar i divulgar l’estudi i la investigació en els camps de les polítiques, l’organització de sistemes i la gestió de serveis en els àmbits de la salut i dels serveis socials, així com participar en els processos d’elaboració i aplicació de les polítiques públiques en l’àmbit de la salut en defensa dels interessos de la ciutadania. També aposten l’impuls de la innovació i la introducció de les noves tecnologies.

Des del Cercle de Salut es defensa la necessitat de “preservar i consolidar el model sanitari català com un sistema de caràcter públic de cobertura universal i incentivar-ne l’evolució”, perquè “ha de ser capaç de propiciar els canvis necessaris per oferir un millor servei a les persones amb eines de actuals de bon govern i qualitat democràtica –transparència, rendiment de comptes, codi ètic i participació en les decisions-“.

També aposten per “unes organitzacions flexibles, orientades a aconseguir bons resultats en salut i a impulsar polítiques de recursos humans que promoguin el professionalisme, la qualitat de l’ocupació i la retenció del talent i també una gestió eficient dels recursos que permeti competir en recerca i innovació”.

El Cercle de Salut compta amb el suport d’institucions com ara el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers de Catalunya, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la Societat Catalana de Gestió Sanitària i el Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra.

L’associació ha donat el seu tret de sortida avui, amb un acte, que ha reunit unes 250 persones i que ha comptat amb la conferència de Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu sobre Sistemes de Salut i Polítiques Sanitàries, consorci en el qual participa l’Organització Mundial de la Salut, la Comissió Europea, el Banc Mundial i 10 països de la Unió Europea, com França, Regne Unit, Irlanda o Finlàndia.

Precisament, una de les accions d’aquest observatori és monitoritzar els efectes que la crisis ha tingut en els diversos sistemes de salut europeus i fer propostes d’abast tècnic per tal que els diversos països puguin prendre  decisions en matèria de política sanitària.

Crida a crear consensos  en matèria de salut

Josep Figueras ha apostat per “traslladar les dades objectives i l’evidència dels anàlisis que s’estan realitzant a la presa de decisions polítiques” i de “crear consensos tan tècnics com polítics i professionals en l’àmbit sanitari que permeti garantir els canvis que cal afrontar per part dels sistemes de salut”, com l’envelliment de la població, les malalties cròniques o el cost de les noves teràpies.

En el marc de les reformes a emprendre, Figueras aposta per reforçar l’acció sobre els determinants de la salut i  l’atenció primària tot promouen  la integració amb els  serveis d’atenció comunitària i  serveis socials,  introduir l’ús de les noves tecnologies per augmentar l’autonomia i la presa de decisions de les persones ateses i l’eficiència en el sistema de salut sempre dins un model que asseguri la cobertura universal publica.