Barcelona acull el congrés internacional Preventing Overdiagnosis 2016
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb l’Oxford University, organitzarà la quarta edició del congrés internacional Preventing Overdiagnosis. D’aquesta manera, Barcelona pren el relleu de Washington on els passats dies 1, 2 i 3 de setembre es van reunir prop de 400 experts de tot el món. Aquesta conferència se celebrarà durant el mes de setembre de l’any 2016.
Amb l’organització d’aquest congrés, l’AQuAS es posiciona com a referent en el marc dels corrents internacionals de sobrediagnòstic i sobretractament, aspectes molt relacionats amb el projecte Essencial, que identifica pràctiques clíniques de poc valor i promou recomanacions per tal d’evitar la seva realització. La presentació d’abstracts, que es poden presentar en castellà o anglès, finalitza el proper 15 d’abril.
El sobrediagnòstic es refereix a la medicalització creixent de la societat i al consegüent sobretractament que es deriva de la reducció progressiva dels llindars diagnòstics arribant, fins i tot, a la invenció de trastorns i que fa que persones sanes i asimptomàtiques siguin classificades com a malaltes quan no ho són. Els riscos del sobrediagnòstic estan en els efectes negatius d’etiquetes innecessàries, els danys com a conseqüència de proves diagnòstiques (radiacions, falsos positius i negatius) i teràpies (cirurgia, medicaments) innecessàries i al cost d’oportunitat d’un malbaratament de recursos que podrien haver estat dedicats a prevenir i tractar autèntiques malalties.
Preventing Overdiagnosis es una iniciativa i un esdeveniment promogut amb el suport de diverses institucions como el Center for Evidence Based Medicine de la Universidad de Oxford del Regne Unit, el Darmouth Institute for Health Policy & Clinical Practice dels Estats Units, el Center for Research in Evidence Practice de la Bond University d’Austràlia, l’organizació Consumer Reports i els grups British Medical Journal (BMJ) y Public Library of Science (PLOS).
La Societat Catalana de Gestió Sanitària és una de les organitzacions locals que dóna suport a aquesta iniciativa, conjuntament amb d’altres com la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, l’Associació Catalana d’Infermeria Familiar i Comunitària, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, el Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut, entre d’altres.